Twardość wody – cecha wody określająca zawartość w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych głownie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu.Twardość ogólną wody dzieli się na:

  • nietrwałą (przemijającą, węglanową) - która jest generowana przez sole kwaśne kwasu węglowego - wodorowęglany
  • trwałą - która jest generowana przez sole innych kwasów, głównie chlorki, ale też siarczany, azotany i inne

Według rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2015 poz. 1989) norma ogólnej twardości wody musi zawierać się w zakresie 60 –500 mg CaCO3/dm3 i oznacza, że jest to wartość pożądana dla zdrowia ludzkiego.

 

Twardość ogólna

Stopnie niemieckie

[°n lub dH]

Skala twardości

0-5

5-10

10-20

20-30

> 30

Bardzo miękka

Miękka

Średnio twarda

Twarda

Bardzo twarda

Twardość wody można wyrazić w różnych jednostkach. Oprócz mg CaCO3/l, popularnie stosowane są: mmol/l, mval/l oraz stopnie niemieckie. Poniższa tabela zawiera wartości wyrażone w poszczególnych jednostkach w zależności od ujęcia, z którego pobierana jest woda.

Miejscowości Klasyfikacja [mgCaCO3/l] [mmol/l] [mval/l]

Stopnie niemieckie

[°n lub dH]

Ujęcie Grzybowa

- Police

- Przęsocin

- Trzeszczyn

- Siedlice

Średnio twarda 270 2,70 5,40 15,12

Ujęcie Tanowo

- Tanowo

- Bartoszewo

- Pilchowo

- Leśno Górne

- Sierakowo

- Tatynia

- Wieńkowo

- Witorza

- Dębostrów

- Niekłończyca

- Uniemyśl

- Drogoradz

Średnio twarda 217 2,17 4,34 12,15

Ujęcie Trzebież

- Trzebież

Średnio twarda 195 1,95 3,90 10,92

Ujęcie Węgornik

- Węgornik

Miękka 151 1,51 3,02 8,46

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem